Nerezové dřezy je třeba pravidelně čistit. Na zašlou špínu pomohou babské rady i chemie. Jak na to?

Všechny nerezové dřezy si zaslouží odpovídající péči. Přeci jen se nejedná o kousek, který bychom si stále kupovali nový. Kvalitní dřez v naší kuchyni vydrží spoustu let. Důležité je ovšem péči o něj nezanedbávat, protože jedině tak můžete jeho životnost ještě více prodloužit. Přečtěte si, jak postupovat.

Loupání brambor

Existuje řada takzvaných babských rad, které mají lidem s údržbou nerezových dřezů pomoct. Nerezové dřezy vynikají svojí dlouhou životností. Říká se, že když budete ve dřezu loupat brambory, předejdete skvrnám. Slupky z brambor tak zde mají sloužit jako čistící prostředek. Následně stačí dřez umýt vodou a dokonale vyleštit zmačkanými novinami nebo savým hadříkem.

Ocet jako univerzální prostředek

Velmi oblíbeným prostředkem pro čištění v domácnosti se stal i ocet. A pravdou zůstává, že jeho složení funguje i na nerezové dřezy. Nejprve ucpěte odpad ve dřezu. Poté nalijte ocet přímo do dřezu a nechte jej několik minut působit. Po této době ocet vypusťte, celý dřez umyjte vodou a pořádně vysušte.

Ocet přitom symbolizuje skvělého pomocníka i v případě zaschlých kapek na dřezové baterii. Nejefektivnější je, když si připravíte roztok octu a vody do rozprašovače. Ten následně aplikujte přímo na baterii a vysušte do sucha. Nevzhledné zaschlé kapky vody byste tak měli odstranit.

Nerezové dřezy a chlór

Na čištění nerezových dřezů samozřejmě existují i různé chemické přípravky, které jsou k dostání v supermarketech. Při jejich výběru přitom pamatujte na to, že by neměly obsahovat chlór. Tato látka by mohla nerezový povrch poškodit. Ideální jsou například prostředky sloužící k leštění skel. Dejte si však pozor, aby byly právě bez přítomnosti chloru.

Na nerezový dřez nikdy nepoužívejte drsné houbičky nebo drátěnky. Na leštění vždy sáhněte raději po hladké straně houbičky nebo měkkém hadříku. Jinak byste mohli povrch dřezu jednoduše poškrábat.

A vyzkoušet můžete i nejrůznější ekologické přípravky na čištění nerezu. Ty jsou ohleduplné k životnímu prostředí a do odpadu tak zbytečně nevypouštějí nebezpečné chemické látky.

Jak na škrábance?

Pokud se již na dřezu nějaké škrábance objeví, můžete se pokusit o jejich vyleštění pomocí speciální houbičky na nerez a leštící pasty. V takovém případě lze doporučit, abyste postupovali podle přiloženého návodu od výrobce.

A co připáleniny?

Kuchyň symbolizuje místo, ve kterém probíhá řada našich kulinářských experimentů. Čas od času se může stát, že se právě v kuchyni objeví nějaká ta připálenina. A jak ji dát pryč z nerezového povrchu? Pokud nechcete okamžitě sahat po drastických chemických přípravcích, můžete zkusit nejprve jednoduchý domácí návod. Stačí na dané místo aplikovat klasickou sodu v prášku, kterou má v domácnosti snad každý z nás.

Zbavte se i otisků prstů

Trápí vás v kuchyni mastné otisky prstů, které vznikly manipulací s předměty s mastnýma rukama? Není divu, že vám dělají vrásky na čele. Dá se totiž říct, že právě jich se v kuchyni zbavujeme vůbec nejnáročněji. V boji vám pomůže utěrka z mikrovláken, které se někdy také říká „švédská utěrka“. Nebojte se přitom investovat do opravdu kvalitní utěrky.

Mnohdy levnější napodobeniny nejsou vůbec schopné udělat ani částečně tak dobrou službu, jako opravdu kvalitní kousek. Při použití laciné utěrky z mikrovláken tak mnohdy můžete být spíše zklamaní.

Pamatujte na to, že u dřezu strávíte až 60 % veškerého času v kuchyni. Pravdou samozřejmě zůstává, že pokud byste chtěli mít svůj nerezový dřez neustále ve špičkovém stavu, museli byste se jeho péči věnovat každý den. A protože to se zřejmě žádné hospodyňce nebude zamlouvat, stačí bohatě dřez vždy vyčistit jen při pravidelném týdenním úklidu.

Markéta Kadeřábková